tisdag 30 september 2014

Udda fågel

Efter en promenad på söder med min mor (köpt oljefärger och penslar) så var det dags gör lite lunch. 
Vegitarisk buffé på Hermans är sällan fel. Men jag blir lite fundersam om det är jag som är konstig och utanför flocken. 
Inne på hermans är det knökfullt och ljudnivån kan liknas en sämre skolmatsal. Men hela yttre terassen ekar tom. Vi går ut och sätter oss, drar igen glasdörrarna efter oss och njuter sedan av vår mat i lugn och ro med denna utsikt. 


Ny hårtvätt

Vet ni vad man gör kl 08.30 på morgonen?
Jo man tillverkar och ämnar testa en ny hårtvätt :)
Gör tvättnötslösning
6-8 tvättnötter kokas i 10min i ca 1 L vatten.
Sen för att få en vettig hårtvätt av det så la jag till kamomill, rosmarin och en liten skvätt citron.
Sila och låt svalna.
Skall bli spännande att se hur det fungerar. Lite orolig att det skall vara för starkt för mitt hår som inte sett schampoo på år och dar.

torsdag 25 september 2014

Stress smärta och sömnbrist

Kl är 01 och jag kan inte sova. Värmedynan är framme och jag borde vara toktrött efter två nätters jobb då jag bara lyckats få till 1,5-2 h sömn efter passen. Men kroppen skriker av smärtan o stressen. Formsvackan är total. I övermorgon skall jag jobba igen och förstår egentligen inte hur det skall gå till.
Att inte få till sömnen skapar tillslut en panikkänsla. 
I morgon skall jag till sjukgymnasten för att se om något mirakel kan utföras med min nacke, ilande nervsmärta och inskränkt rörlighet blev ju tyvärr en del av min vardag. Det är nu ett år sedan bilolyckan då jag blev påkörd bakifrån. Ingen stor smäll men tillräckligt för att två diskar i nacken tog sådan stryk att jag fick nervrotspåverkan och hemska nervsmärtor ut i armen. Sedan dess har jag jobbat för att bli återställd. TENS apparaten sjukgymnasten och capsasin har varit mina bästa vänner, och mitt jäklar- anamma där jag vägrat låta smärta styra mitt liv. 
Att bära smärta när vardagen rullar är en sak, men när sömnen havererar helt så blir det för mycket. Egentligen är det väl lite tvärtom. När jag sover på nätterna vaknar jag med 20-30 minuters intervaller pga smärta, men med nattens naturliga sömnpåslag så kan jag somna om. När jag behöver vända på dygnet så får jag inte den hjälpen. Så när jag vaknar på dagen då kan jag inte lika lätt somna om.
Då ligger man istället vaken, lyssnat till nattens alla ljud och terapiskriver av sig i bloggen i hopp om att hitta lite sömn.  

onsdag 24 september 2014

Ekologisk tvätt

Det är inte bara håret som förtjänar en bättre tvätt.
I vårt hem använder vi inte tvättmedel. I allafall inte det klassiska vita pulvret man köper på lokala random matbutik. Vi tar det mycket enklare, billigare och giftfriare.
Galltvål! (sidentvål för känslig tvätt) och ibland även tvättnötter.

Snabbfrågor på det:
1. Blir det rent! Rennare :)
2. Luktar det äckligt? Nej.
3. Är det svårt? Nej tvärtom, enklare
4. Är det dyrt? Nej tvärtom billigare 49kr på clas olsson
5. Vart hittar jag galltvål? Lokala ica eller clas olsson

Det är egentligen busenkelt. Galltvål har framförallt använts för att ta bort desvåra fläckarna, ni vet banan på barntröjor, gräsfläckar, fettfläckar. Gnugga lite in i tvättmaskin och sedan magiskt rent. Ungefär samma effekt som det "rosa" magiska tvättpulvret.
Skillnaden är att detta är ekologiskt, billigare och lika bra.
Men man behöver inte använda galltvålen enbart som ett fläckborttagningsmedel, man kan även använda den att tvätta med. Man tar helt sonika sin galltvål (eller en bit av den), lägger i en tvättpåse och lägger i tvättmedelsfacket. Voila-Klart för de närmsta månaderna framöver. Räcker en evighet och tvättar rent.
Själv kombinerar jag ibland med även tvättnötter. i med några tvättnötter i en tvättpåse och in i själva maskinen. Fördelen med tvättnötter är att du kan slänga ut sköljmedlet då tvättnötterna naturligt gör kläderna mjuka. Tvättnötter kan man för övrigt använda till det mesta som behöver göras rent. hårtvätt, golvtvätt etc... Vet även de som använder i diskmaskin.

Har man fintvätt, tex siden,, så kan man använda precis samma metod fast med en sidentvål. Kostar runt 20-60kr för en tvål som räcker i en evighet i tvättfacket. Och gör tvätten ren och mjuk på en och samma gång.



torsdag 18 september 2014

No poo Schampofri hårtvätt

Jag får mellan varven frågan hur jag tvättar mitt hår eller om jag använder några speciella produkter eftersom det ser så glansigt och friskt ut.
Sanningen är att det mesta slängde jag för många år sedan när jag la ner detta med schampo helt.
Ja, ni läste rätt, jag har inte tvättat håret med schampo sedan 2007.
Följdfrågorna kommer alltid raskt då, så jag tar kortversionen.
-Blir det rent? -JA!
-Luktar det? -Nej!
-Är det svårt? -Nej!
-Funkar det? -Pröva själv, för mig fungerar det utmärkt!

För mig handlade det från början om en grymt irriterad och sårig hårbotten som skrek i vånda var gång jag gjorde något. Det kliade, blödde, flagade och var ren katastrof. Håret tovade sig, var jämt trassligt och högst osamarbetsvilligt. Vilket mirakelschampo jag än prövade så hjälpte det inte. En dag i min jakt efter det nya miraklet så fick jag nog och när jag läste om nopoo så tänkte jag... Dags att testa något nytt!
Jag googlade, läste och läste från början om Jessicurls produkter (nyfikna får googla själv, jag tog aldrig det tåget).
Men för o göra en lång historia om möjligen lite kortare, trenden vände. de första två veckorna var en halvdan plåga med fett hår, men sen den dagen har det bara blivit bättre.
Jag har idag ett samarbetsvilligt glansigt hår som är friskt. på vintern så kan jag få lite besvär med torr hårbotten, men oändligt mycket bättre och den torrheten är relaterat till kylan och instängdheten i en mössa. Men det har jag lärt mig parrera. Jag klipper mig extremt sällan, kanske med 1-2 års intervall och frisörerna brukar häpna över hur bra kondition mitt hår är i.
Vad är då tricket? Jag skulle säga, sluta med allt, släng allt och börja om.
Såhär gjorde jag.

1. Släng allt som har med hår o göra,
Schampo, balsam, styling, borstar, kammar, handdukar, fön etc. ALLT!

2. Tänk nytt.
Tvätt = Balsamet Såklart*
Tork = Microfiberhandduk, Sidenhandduk, Satängvävd bomullstyg
Reda ut = Fingrarna i undantag en borsta av äkta svinborst
Styling = Aloe vera gel eller Wella shockwawes (röda tubel stylinggel)

Och det är ALLT! inte en pryl till behövs. Har man olika specifika problem så finns det andra små trick, inpackningar att ta till. Men i grund och botten så är detta det enda som faktiskt behövs.

*Alla balsam fungerar inte, det får inte innehålla några silikoner eller parabener bland annat. Mitt favoritbalsam som uppfyller alla krav köper jag på Willys och är det ekologiska egna märket "Såklart".
Det finns långa listor på balsam och balsammetoden som är godkända och fungerar, dom kan ni hitta på lockig.se

Schampo är egentligen en ganska ny produkt, fråga din mormor/farmor. Min mormor använde tex pottaska. Jag har själv ingen lust att gå ut och fälla björkar och börja elda för att göra mitt schampo, även om jag faktiskt gör egen hudkräm (helt annan story).
Så då får man anpassa metoden efter dagens förutsättningar.

Ett hårstrå består av oändligt många små små fjäll på en rad. Schampo ruggar/öppnar upp dessa fjäll med sitt lödder och tränger in för att göra rent, håret blir torrt, frissigt och trasslar lätt, även värme gör att fjällen öppnar upp sig. Ett balsam (liksom kallt vatten) stänger till  hårstrået så att det blir slätt och håller ihop, håret blir då glansigt lättare att sköta och man blir av med frissigheten.
Kunskapen om vad värme och kyla gör med hårstrået kan man använda för att få rent det och för att få det glansigt och slätt.
Sen tar vi detta med smuts.  Torrt o damm tas lätt bort med vatten, men om vi fått feta partiklar i håret, hur får man bort det? Då kan man gå tillbaka till grunden.. Fett löser fett :) Börjar ni ana vartåt detta lutar?
Det finns vissa ämnen som balsam inte klarar att lösa upp, detta är kemiska ämnen som finns i schampo och stylingprodukter som kallas för silikoner, etylener och parabener. Vill man ha dessa i sitt hår så får man fortsätta med schampo, Men tar man bort dom så finns det heller inget behov av schampo egentligen.
Den torra eller feta hårbotten då?
För det mesta är den orsakad av vårat överdrivna tvättande eller hårprodukter vi inte lyckats skölja bort ordentligt som irriterar. Paradoxen i att ha en fet hårbotten är att ju mer vi tvättar, ju mer av kroppens egna naturliga skydd tvättar vi bort. Kroppen reagerar då genom att vilja producera ännu mer av vårt eget naturliga fett och man får en ännu fetare och ännu mer irriterad hårbotten.
För många fungerar det bra med schampo och jag tänker inte övertala någon att sluta med sin hårtvätt om man är nöjd och tycker att det fungerar bra. Men om man liksom jag reagerat starkt och fått en hårbotten som lider så tycker jag att det kan vara värt ett seriöst försök.
Första två veckorna innan hårbotten ställer om sig är det jobbigt, det sticker jag inte under stol med, men när det sedan vänder och man känner att det går framåt och blir så mycket bättre och lättare, då är det verkligen värt det.

Rent konkret, såhär ser en hårtvätt ut för mig.
1. Jag tvättar för det mesta håret upp och ner/lutar huvudet fram över badkar.
2. Skölj med varmvatten
3. Tvätta hårbotten med balsam, Gnugga mycket!
4. Skölj med varmt vatten
5. Skölj med kallt vatten
6. Separera med fingrarna o krama in gel för lockar, krama fram nerifrån och upp. 
7. Fortsätt krama med microfiberhandduk. 
8. Lägg håret i mirofiberhandduk (du skall fortfarande vara upponer), kallas att "ploppa" håret.

Det lät väl inte för svårt?






tisdag 16 september 2014

Jahapp, kan man vrida tillbaka klockan tack?


Hur är man mamma till en 11åring som vill och kan allt?
Jag har fått äran att begåvas med en dotter som hela sitt liv utmanat inte bara sig själv utan sina föräldrar och omvärlden på ett fantastiskt inspirerande sätt. 
Att denna tjej var något alldeles särskilt visade hon från dag ett.
När hon som 3åring satte sig på dagis och började läsa böcker var vi delvis väldigt imponerade, men samtidigt inte förvånade. 
När hon som 5åring började lära sig Engelska på eget bevåg hade vi redan förstått att vi inte kunde hålla denna tjej tillbaka och det ville vi såklart inte heller. 
När hon som 6-7åring satt och gjorde egna animerade musikstycken skrattade vi glatt åt hennes kreativitet och uppmuntrade.
Hennes djurintresse har alltid funnits och varit en passion hon grävt ner sig i genom åren, den här tjejen kan allt och lite till om djur, när andra läste kalle anka satt hon med sina djurlexicon, läste om och om igen, skrev ner, gjorde listor och lärde sig mer och mer. 
Hon har alltid varit enormt kreativa och inspirerande, men kläder och utseende har varit oss ett förskonat område, så när hon som 10åring ville raka en sidecut var det inte mycket att fundera på. Du väljer hjärtat, och det blev jättefint. 
När hon som 11åring ville ha rosa hår så tänkte jag bara, allt klär en skönhet. 
Just nu verkar det vara japan som står på menyn. Cosplay och Fursuite talas det om, ritas dräkter och tillverkas både öron och svansar. Och när jag nu försöker säga att man inte får ha svans på sig i skolan så får jag tillbaka.
-Mamma, varför låter du mig inte vara mig själv?
Öhhm,,, 
Ja varför? Känns som jag målat in mig i ett hörn, tänk vad mycket lättare det ändå var när dom var små. Samtidigt som jag fascinerat ser vad vart år för med sig så kan jag ibland känna, stoppa klockan, jag hinner inte med.  

torsdag 11 september 2014

Fantastiskt vacker stor Blood Moon

Ikväll lyser månen starkt, synd att det ska va så svårt o få det o fastna på bild. Behöver uppenbarligen en riktig kamera. 

onsdag 10 september 2014

Barn är väl underbara i sin självklarhet

Sista dygnet har mellansonen snart 9 år bjudit på livets självklara. 

När jag vill att han sätter på sig en tjocktröja o inte går ut i t-shirt kl 7 på morgonen. 
-Sååå kallt är det inte, det är bara Liiiiite frost på fönstret. 

-Jag har ätit klart nu, det är bara vattnet/ vätskan kvar ( vi åt soppa). 

fredag 5 september 2014

Ge på riktigt

Charlie sheen sa och visade vad många känner.

Följ inte bara strömmen, gör en skillnad.





På facebook har det länge varit en återkommande trend att mot hösten skall kvinnor skriva små kryptiska meddelanden på sin status för att visa att man stödjer andra kvinnor med bröstcancer. I år är det små hjärtan (sorry tjejjer, jag avslöjade). Något år var det bh storleken och gatunummer man bodde på osv. Själv har jag utvecklat någon slags allergi mot detta fenomen.

Ice bucket challenge är en annan i raden av sociala nätfenomen och har en väldigt god grundtanke att väcka uppmärksamhet, men när det blir mer jippo än donera pengar till forskningen så förlorar det sitt innehåll.

Så ni som känner att ni vill. Hjälp på riktigt istället, sen kan ni måla fejjan rosa med små hjärtan :)



Och för alla er som är för lata och tror att det är krångligt. Jag har gjort grovjobbet, här är snabblänkarna, bara o välja o klicka.



CANCERFONDEN

SMSá BESEGRA (mellanslag) ditt namn till 72988 så skänker du 50 kr

Läs mer om att donera via sms HÄR

Sätt in pengar direkt på Cancerfondes sidan



BARNCANCERFONDEN

SMSá HOPP till 72900 så skänker du 50 kr

Barncancerfoden har annars klassiska 90-konton

Plusgiro 90 20 90-0

Bankgiro 902-0900



Det finns så många fina behjärtansvärda ändamål, så fantasin sätter gränser. Du kan hjälpa genom val du gör i din vardag om du inte vill skänka rakt av.

Vill du köpa en lott så kolla tex på  svenska postkodlotteriet , förra året delade dom ut 1,1 miljarder till välgörande ändamål, bland andra Cancerfonden, Barncancerfonden och Bris.



Skall du köpa en present till någon, varför inte köpa den från där den gör nytta, många olika organisationer säljer olika produkter för välgörande ändamål, du kan köpa allt från halsband, böcker, leksaker, filtar att ge bort till en get eller medicin som ges bort.



Fundera på vart du lägger pengarna egenligen. Själv gjorde jag för flera år sedan när barnen var små ett val. Varje år så brukar det ju köpas regält med smällare och fyrverkerier. Vill jag verkligen fira in ett nytt år genom att bokstavligen smälla/elda upp pengar? Vill jag bidra till det? När dottern sedan är en djurälskare av rang så kändes det ännu mer fel. Så varje år till nyår när andra köper smällare, så får mina barn välja ett välgörande ändamål och skänka samma summa pengar till, pengar som vi annars bara skulle eldat upp. Det har under årens lopp räckt åt både getter, höns, medicin, mat, skolmaterial, leksaker och förlossningsutrustning i länder med skriande behov.


Möjligheterna att hjälpa är många. Så måla gärna hjärtan på facebook, häll gärna isvatten över huvudet, men hjälp på riktigt först.

onsdag 3 september 2014

Lita på en mors magkänsla

För drygt 11 år sedan låg min äldsta dotter i magen. Det va en speciell tid på många sätt.
Jag genomgick graviditeten som satte mig på hårda prov. Jag blev sjukskriven i v.5 pga kräkningar och dessa fortsatte in hela vägen till förlossningen. Dåliga levervärden, fri vätska runt vänster njure som låg o tryckte upp mot hjärtat. gick upp 33kg, karpaltunnelsyndrom, galen graviditetsklåda, svimmningar, yrsel, foglossnings.... ja ni vet... men det var ändå inte det värsta.
Det värsta började någon gång v.25-26 när jag hamnade på akuten och man samtidigt av en slump hittade att dottern i magen hade en hjärtarrytmi. Här började en galen cirkus med besök på vanliga mvc en gång i veckan, specialistmvc en gång i veckan och Astrid Lindgren för besök hos en hjärtspecialist nästan lika ofta. fick göra någon stans runt 20-30 ultraljud (tappade räkningen). Fick inte föda vart och hur jag ville. Utan det skulle prompt ske på KS planerat med en barnläkare närvarande. Sen var dom så bussiga att dom la på mig att välja det jag inte ville välja. Dom kunde nämligen inte avgöra hur dottern i magen skulle påverkas av en förlossning, så jag fick valet mellan kejsarsnitt eller normal födsel med snittberedskap. Tack för den, så om något skulle hända så var det mitt fel som valde fel?
Jag valde i allafall efter många veckors vånda att föda normalt med snittberedskap och det gick ju faktiskt rätt bra om vi från ser några andra tabbar med en EDA som jag inte borde fått och larmet när hela styrkan rusar in för hjärthjuden rasade i botten och hur en dom står där i klunga och ska dra ut henne med klocka medans en annan kvinna hänger sig över min mage och väser åt mig (som naturligtvs fick panik) att du är 22 år, skärp dig. återigen. Tack för den ödmjukheten *Ironi*...
Men ut kom en strålande vacker tös på stadigt 4075g till sina 54 cm och 38 i hattmått (tack dotter för det).
Barnläkaren på plats gjorde en första bedömning och jag fick snart dottern till mig som låg där och plirade mot mig på min vänstra arm och undrade vart i tusan hon hamnat, sen låg hon bara där och tittade upp mot mig och allt annat försvann liksom i en dimma.
Tiden gick och jag som mor kunde ju inte riktigt släppa detta med hennes hjärta. När det varit något under åren så har oron funnits där och gång på gång har jag frågat barnläkarna, skall man inte följa upp, kan inte hennes trötthet, yrsel, oro, magvärk (eller vad det varit), hänga ihop med hjärtat, ska man inte följa upp.
Men som mor är man ganska slätstruken ändå i vården och gång efter gång avviftas man med, nädå,, det där är kollat, sånt växer bort. Iiiiiiingen fara...
Men så för ett tag sedan så började det komma igen. dottern mådde dåligt i skolan. Fick hjärtklappning, segade ner och mådde inte bra. fick ett par gånger ligga hos skolsyster som hittade puls på både 110 och 130 efter vila. Nu började skolan dra öronen åt sig och en remiss skickades till Astrid Lindgrens barnsjukhus.
Under ett par månaders tid har en gedigen utredningen gjorts med ArbetsEKG, 24h-EKG mm. Vi fick sedan ett brev hem. Inte det vanliga allt ser fint ut, välkommen åter vid besvär, utan denna gången en återbesöks tid till en hjärtspecialist.
Nu på morgonen var vi där, ett nytt EKG togs och denna gång ett ultraljud. Ett riktat ultrajud, ungefär som det man höll på med gång efter annan när hon låg i min mage för drygt 11 år sedan.
Läkaren är så mjuk pedagogisk och fantastisk som bara en riktigt erfaren och ödmjuk barnläkare kan förväntas vara. Hon ritar och visar dottern. Och själv förs jag genast 11 år tillbaka i tiden. Samma ord som jag hörde för 11 år sedan hör jag igen.
"-Titta här, här finns förmaken och kamrarna och där sitter impulsen som styr hjärtat och här mellan i väggen mellan förmaken och kamrarna så har du en extra impuls sm konkurerar".
Hon rekommenderar en frysbehandling där man går in i hjärtat och fryser bort dessa extra impulser.
Jag ställer frågan som bränner på min tunga. Är detta samma, har hon haft detta hela tiden.
"-Ja, troligen."
En suck inom mig, av både lättnad och frustration. Jag har ju vetat, som mor vet man. Skönt o veta vad det är och samtidigt så frustrerande att man känner att man vetat och fått oroa sig utan att bli lyssnad på. Fy vad jag är klyven till vården.
Efter en stunds samtal så känns det i allafall bättre. Vad dottern har är visserligen obehagligt, men inte farligt. Det kan bli mer besvärligt i vuxen ålder om hon skulle få ytterligare problem med hjärtat, så det är ändå rekomenderat att göra operationen. Men det är absolut ingen brådska. Obehagligt men ofarligt. Vi kan lungt avvakta och se hur mycket besvär dottern har.
Dottern tycker ju såklart att detta känns lagom roligt fasten läkaren i fråga beskriver med största silkesvantar hur enkel och mild denna operation är. Men vad som i vården är en liten enkel rutinoperation är för en 11åring ändå oändligt stort. Och som mor, särskilt med ändå insikt i mycket av vården, även om just hjärtoperationer på barn inte är något jag sett eller närmat mig. Så förstår jag ju läkaren i den operation hon beskriver som väldigt beskedlig. Men samtidigt sitter jag här på dubbla stolar jag vet både för mycket och för lite och skall samtidigt förhålla mig till att vara mor med alla de känslorna. Hade det varit någon annan hade jag lätt kunnat sätta på mig vårdrollen och tänka att det är en så liten lätt operation, iiiingen fara. Men som mor tänker jag... Ska du in i mitt barns hjärta? Är du galen?
Vi har ju tack och lov ingen brådska så uppföljningen om ett par år om inget förändras.
Men allt detta får mig ändå att tänka och hålla kvar vid min tro,,, lita på en mors magkänsla. Hon vet!